Basis standaardpakket

 

Religie in het dagelijkse leven

Religie was zeer belangrijk in het leven van de oude Romeinen en verbond alle aspecten van de maatschappij.  CIVITAS ROMANA biedt daarom een unieke blik op de Romeinse religie in het dagelijkse leven.  Van het ochtendgebed en de Romeinse priestercolleges tot de mysteriegodsdienst van Mithras,  CIVITAS ROMANA brengt dit alles om bezoekers de Romeinse cultuur nog beter te laten begrijpen en beleven.

 

Dagelijkse behoeften

Het alledaagse leven in Rome kende vele facetten.  CIVITAS ROMANA haalt enkele onderwerpen aan die in de dagelijks behoeften van de Romeinen voorzagen.  Onze Gallo-Romeinse keuken biedt allerlei gerechten die vroeger op tafel kwamen.  Een dokter toont de stand van de Romeinse medische kennis en tenslotte wordt er ook in slaven gehandeld om het werk te verlichten.

Uitgebreid standaardpakket

 

De legers van de eerste keizer

Wie Rome zegt, denkt onmiddellijk aan de Romeinse legioenen.  CIVITAS ROMANA heeft Legio XIII Gemina gekozen ten tijde van keizer Augustus.  De uitrusting van deze soldaten vormde de overgangsperiode tussen de Republikeinse troepen en de welgekende Imperiale troepen.  Legio XIII Gemina toont dan ook graag aan bezoekers deze interessante militaire periode die in de re-enactment wereld vaak over het hoofd wordt gezien.

 

Augustus en het keizerlijke hof

In 27 v.C. werd Octavianus de eerste keizer van Rome onder de naam Augustus.  Samen met zijn vrouw Livia legde hij de basis voor het Romeinse keizerrijk dat 500 jaar zal blijven bestaan.  CIVITAS ROMANA laat bezoekers kennis maken met het politieke leven in Rome en de invloed die Romeinse vrouwen uitoefenden achter de schermen.

Extra opties

image

Beleef een Romeins huwelijk

De oude Romeinen kenden verschillende soorten huwelijken.  CIVITAS ROMANA biedt het belangrijkste Romeinse huwelijk, de confarreatio, aan als show waarbij bezoekers kunnen deelnemen en iedereen een Romeins huwelijk kan beleven.  De priester geeft uitleg bij alle rituelen die uitgevoerd worden.  Een verdere optie die CIVITAS ROMANA aanbiedt, is het huwelijksfeest met authentieke gerechten.

CIVITAS ROMANA biedt exclusief deze authentieke belevenis aan.

image

Beleef een Romeinse begrafenis

De begrafenis bij de oude Romeinen wordt gekenmerkt door een rouwende stoet die de dode naar zijn laatste rustplaats brengt, terwijl boze geesten de ziel van de overledene proberen mee te lokken.  CIVITAS ROMANA laat de bezoekers aan het hele grafritueel deelnemen, van het vertrek van de rouwstoet tot het aansteken van de brandstapel.  Dit alles begeleidt door historische uitleg. 

CIVITAS ROMANA biedt exclusief deze authentieke belevenis aan.

Inwijding tot de Mithrascultus

De Mithrascultus was een mysteriegodsdienst die enkel toegankelijk was voor mannen.  In tegenstelling tot de traditionele Romeinse godsdienst, moest een volgeling van Mithras een geheim inwijdingsritueel doorlopen.  De Mithraspriester wijdt een mannelijke bezoeker in en toont onder begeleidende uitleg de geheimen van deze cultus aan het publiek.

CIVITAS ROMANA biedt exclusief deze authentieke belevenis aan.

Workshops voor kinderen

CIVITAS ROMANA biedt ook een aantal workshops aan die op maat gemaakt zijn voor kinderen.  Op een leerrijke en speelse manier wordt uitleg gegeven over verschillende thema's waarna de kinderen hun handen uit de mouwen kunnen steken en alles zelf kunnen uitproberen.

  • Boogschieten
  • Bijlwerpen
  • Gallo-Romeins koken
  • Pijlen maken